Yangın Damperi Nerelerde Kullanılır?

Yangın damperi nedir ve yangın damperleri nerelerde kullanılır?

Yangın damperi büyük yapılarda kullanılan duman önleyici bina otomasyonunu sağlayan ünitelerinden biridir. Yangın damperi ortamdaki anormal düzeydeki bir sıcaklık anında ortaya çıkan dumanın, binanın belirli kısmına veya bölümüne yayılmasını engeller ve havalandırma sistemlerinde yangın bölgesinin otomatik olarak izolasyonu sağlanmış olur.

Yangın damperi kullanımı

Daha açık bir anlatımla diyebiliriz ki yangın damperi, yangın ve duman damperi ürünleri yapılarda bulunan klima ve havalandırma sistemlerinde, komşu duvar geçitlerindeki kolonların ayrımlarında, yangın riski taşıyan santral girişlerinde ve çıkışlarında, yağlı egzoz dumanının olduğu kanallarda yangın ve dumanın yayılmasını engellemek için kullanılır.

Bir yangın damperi yönetimi genellikle manyetik yangın kapıları, duman damperi, adresli yangın detektörleri, adressiz yangın detektörleri, duman atma fanları, duman sensörleri ve diğer birçok yangın algılama üniteleri ile birlikte yangın ihbar panellerinden yapılır. Ayrıca bu yangın ihbar panelleri üzerine bağlanabilecek izleme sistemi sayesinde buralar izlenebileceği gibi bu panellere yazılım kurulumları da yapılabilir.

Yangın damperi çeşitleri

Günümüzde kullanılan yangın ve duman damperi dört çeşittir.

    1. Yangın damperi,
    2. Tavan yangın damperi,
    3. Duman damperi,
    4. Kombine yangın duman damperi.

Öte yandan damper gruplarındaki bu cihazı dinamik ve statik olarak ikiye ayırabiliriz. Bunlardan dinamik yangın damperleri hava akımı varken kapanabilme özelliğine sahiptirler. Statik yangın damperi ürünleri ise herhangi bir hava akımı olmayan açıklık alanlardaki kanal sistemlerinde veya damper kapandığı zaman kullanılmaktadır. Bahsettiğimiz her iki damper sistemi de direnç olarak ortalama 90 dakika ya da 180 dakika bir yangın direncine sahip bir şekilde üretilirler.

FD-100 Dörtgen Yangın Damperi

Yangın damperleri nasıl çalışır?

Yangın damperleri normal şartlarda hava dağıtım sistemine açık olacak bir şekilde tesis edilirler. Sisteme tesis edilen yangın damperi, havada belirli bir ısınma algıladıklarında ortamdaki hava akımını ve meydana gelen alev yayılımının önüne geçmek adına otomatik olarak kapanır. Burada sözü edilen otomatik kapanma olayı genellikle eriyebilir bir bağlantı vasıtasıyla meydana gelmektedir. Yani biraz daha açıklayacak olursak buradaki bağlantı damperi yay kuvvetine karşı kurulu olduğundan dolayı sıcaklığında etkisi ile erir ve yay boşanarak damper kapanır.

Yangın damperlerinin düzenli olarak bakımı yapılmalıdır

Yangın ile mücadele kapsamında kullanılan tüm malzemelerde olduğu gibi yangın damperleri de normal şartlarda aktif olarak çalışmayan cihazlardır. Sağlam bir cihaz olmasına karşın ihtimal dâhilinde oluşabilecek arıza ve aksakların önüne önceden geçmek adına ara ara testleri yapılarak bakımları gerçekleştirilmelidir. Bu sebeplerden dolayı yangın damperleri belirli zamanlarda kapatılıp açılarak test edilmelidirler ki, bu işlemlerin pratik bir şekilde yapılabilmesi için ulaşım kapağı dampere yakın bir noktaya konulmaktadır.

Öte yandan bu tip eriyebilen metal bağlantılı yangın damperi cihazları işletmeye önemli derecede artı bir iş yükü angarya getirmektedir. Fakat motorlu yangın damperlerinde bu işlemler otomatik olarak yapıldığından işletmeye herhangi bir ekstra iş yükü getirmez. Böylelikle test için yapılacak kontroller de yönetmeliklerin gerektirdiği azami sürelerden çok daha sık olarak tekrarlanabilir.

Yangın damperlerinin zorunlu olduğu yerler

Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik kapsamında belirtilen kıstaslara göre, yangın damperi cihazı kullanımının zorunlu olduğu alanlar yapının büyüklüğüne göre belirlenir.

Yönetmeliğe göre kullanılması zorun olduğu anlaşılan yapılarda kullanılacak yangın damperinin azami boyutları, binanın yapısına ve kullanımına göre 1500’den 8000 metrekareye kadar değişmektedir ve buna yağmurlama sisteminin yapılması durumunda ise bu boyut toplamda iki katına kadar çıkarılabilmektedir.

Ek olarak belirtilen aynı yönetmeliğe göre yüksekliği 21,50 metreyi geçen yapılardaki her bir kat yangın kompartımanı olarak düzenlenmelidir. Yapının kullanım amacına göre konutlarda bu durum biraz daha farklıdır. O yüzden belirtilen bine yüksekliği konutlarda 30,50 metredir. Fakat pratikte diyebiliriz ki, kullanım zorunluluğu 6-7 katın üzerindeki tüm binaları kapsar.

Yangın Damperi Nerelerde Kullanılır?

Geri dönüşsüz damper nedir?

Geri dönüşsüz damper cihazının görevi hava kanalında bir yönlü hava akışını sağlamaktır. Standart ebatları ve birçok ara ebadı bulunmaktadır. Fita Teknik olarak geri dönüşsüz damper ürünümüz emiş ve atışlarda otomatik açılma sağlayan damper grubu ürünlerimizdendir.

Üretimlerimiz arasında yangın damperi yanı sıra daha birçok damper ürün çeşidimiz bulunmaktadır. Damper grupları kategorisindeki tüm ürünlerimize göz atabilirsiniz.

 

Fita Teknik ailesi olarak 1952’den beri müşterilerimizi temiz hava ile buluşturmaya öncülük ediyoruz.

GELECEK FİTA TEKNİK İLE NEFES ALIYOR

Fita Teknikİletişim Adresi
Şenlikköy Mah., Florya Caddesi, Florya Konakları B Blok No:63 Daire:3 Bakırköy/ İstanbul
Silivri Fabrika Adres: Fener Mah. Gökun Cad No 39 34582 Silivri, İstanbul
KonumBize nerden ulaşabilirsiniz ?
https://fitateknik.com/wp-content/uploads/2019/04/img-footer-map.png
Fita TeknikBizi Takip Edin
Bizleri sosyal medya adreslerimizden takip edebilirsiniz.
Fita Teknikİletişim
Silivri Fabrika Adres: Fener Mah. Gökun Cad No 39 34582 Silivri, İstanbul
KonumBize nereden ulaşabilirsiniz ?
https://fitateknik.com/wp-content/uploads/2019/04/img-footer-map.png
Fita TeknikBizi Takip Edin
Bizleri sosyal medya adreslerimizden takip edebilirsiniz.

Copyright © 2022 – Fita Teknik All rights reserved.

Copyright © 2022 – Fita TeknikAll rights reserved.