Klima Santralleri Nedir, Nasıl Çalışır?

Klima santralleri nedir?

Klima Santrali atmosferde mevcut olan ve buradan alınan taze havanın çeşitli şartlandırma işleminden sonra air-conditioning adı verilen iklimsel mevcut havayı alarak ısıtma, soğutma, nemlendirme, nemini alma gibi işlemler ile havayı filtre ederek kapalı yerlerde bu parametreler ile birlikte havayı istenilen sınırlar çerçevesi içinde tutma işleminden sonra havanın kullanılacağı alana gönderilmesini sağlayan cihaz veya cihazlar bütününe denir.

Klima Santrali Çeşitleri

    • FAHU GOLD Modüler Klima Santralleri
    • FITPOOL Paket Havuz Nem Alma Santrali
    • MEDFIT Paket Hijyenik Klima Santrali
    • SİGMA Tavan Tipi Çapraz Akışlı Isı Geri Kazanım Cihazı
    • SİGMA-DX Tavan Tipi, Entegre Isı Pompalı Isı Geri Kazanım Cihazı
    • VEGA Tavan Tipi Ters Akışlı Isı Geri Kazanım Cihazı
    • FITKITCHEN Ekoloji Cihazı
    • FRT Roof Top Çatı Tipi Klima

Klima santrali ürünleri hakkında detaylı bilgi için tıklayınız -> https://fitateknik.com/klima-santralleri/

Klima santralleri nasıl çalışır?

En basit anlatımı ile açıklayacak olursak klima santralleri ‘nin çalışma prensipleri kapsamında görevi ilgili kapalı ortama veya alana taze hava verilmesi, verilecek bu havanın sıcaklık ve nem oranının dakik bir şekilde ayarlanması, salınacak havanın toz ve parçacıklardan arındırılması işlemleridir.

Klima santralleri aynı zamanda dış ortamdan atmosferden aldığı bu taze havada var olan katı partiküller olsun, çeşitli gazlar olsun, ve zararlı olabilecek mikroorganizmalar olsun bu gibi etkenleri tutar ve bu şekilde cihazın kullanıldığı ortamın havası da temizlenmiş olmaktadır.

Klima santralleri ve merkezi klima santrali nedir?

Başlıkta geçen iki isim aynı şeyi ifade etmektedir. Klima santralleri çeşitleri bölümünde kullanım alanlarını detaylandıracağımız bu cihazlar endüstriyel alanlarda ve konfor amaçlı kullanımlarda, kapalı ortamların havasının ısıtılması veya soğutulması, ortama verilecek havanın aynı zamanda temizlenmesi ile taze hava ve uygun nem koşullarının sağlanması amacı güdülmektedir ve bu prensiple çalışmaktadır. Bu şekilde hava sağlayacağı ortamların bu yöndeki tüm ihtiyaçlarını merkezi bir yapıda çözen klima santralleri bu manada gelişmiş ünitelerdir.

Klima santrali başka nerelerde kullanılır?

Endüstriyel alanlar ve yapılar başta olmak üzere diğer büyük çaplı binalarda, kompleks yapılarda, alışveriş merkezleri, tüneller ve konut gibi alanlarda bile klima santralleri kullanılabilmektedir.

Yapısal olarak klima santrali kaç kg?

Klima santralleri 52 kg/m3 veya 72 kg/m3 yoğunluğundadır ve bu cihazların panel kalınlığı ise standart olarak 50 mm’dir. Öte yandan bu santrallerin iskelet yapısı takviye profilleri, modül yapısındaki kenar profilleri ve köşe elemanlarından oluşur. Bu iskelet yapının ise görünür 6 yüzünün kapatılması için kullanılan kapak panelleri de galvanizli sacdan sandviç yapıda imal edilir.

klima santralleri

 

Klima santrali çeşitleri nelerdir?

Çok farklı birçok çeşitlerde klima santral türleri üretilmektedir. Bu çeşitlerden bazılarını sıralamak gerekirse bunlar; soğutma serpantini, ısıtma serpantini, filtre cihazı, aspiratör, vantilatör ve damper motoru gibi cihazlar en çok bilinen klima santralleri çeşitlerindendir.

Fakat unutulmamalıdır ki, bu en çok bilinen cihazların dışında da çeşitli klima santral türleri görebilirsiniz. Bu yüzden bu santraller kullanılacak cihazın özelliğine ve kullanım amaçlarına göre farklılık gösterebilmesi mümkündür.

Gelin bu cihazların çeşitlerini ve özelliklerini başlıklar halinde biraz daha açıklayalım.

Karışım havalı klima santrali

Bu santral cihazı egzoz havasını istenilen oranda taze hava ile karıştırabilir yani karışım havalı klima santrali egzoz havası ile atmosferdeki havanın aynı oksijen seviyesine gelmesinden sonra bu iki havayı karıştırarak taze hava damperini kısar. Karışım havalı klima santralleri egzoz havasının çok çok kirli olduğu mutfaklar, hastaneler ve ilaç fabrikaları gibi alanların dışındaki yerlerde kullanılırlar.

Endüstriyel amaçlı klima santralleri

Endüstriyel amaçlı olarak kullanılan klima santral ürünler imalat sektöründe ürün üretimlerinin yapıldığı kağıt üretim, geri dönüşüm ve kağıt kullanım tesisleri, tekstil ürünleri üretim tesisleri, seramik ürünleri üretim tesisleri gibi petrokimya tesisleri olarak adlandırabileceğimiz sanayilerde uygun hava koşullarını sağlamak amacı ile profesyonel olarak sıklıkla kullanılırlar.

klima santralleri

Taze havalı klima santral sistemi

Taze havalı klima santralleri sistemi atmosferden temin ettiği doğal havayı temizleyerek kullanılacağı ortama aktaran sistemlerdir. Kullanılan havanın egzoz işlemi ise hücreli aspiratörler vasıtası ile sağlanmaktadır.

Isı geri kazanımlı klima santrali

Bu klima santral ürünleri ise klasik olarak taze havayı egzoz havası ile karıştırmaz. Bunun yerine ısı kazanım hücresinde taze havanın enerjilerini birbirine aktarır ve havayı bu şekilde düzenleyerek %70’e varan verimler elde edilerek enerji kazanımı sağlanmış olunur.

Hijyenik klima santrali

Hijyenik klima santralleri hijyenik olarak adlandırabileceğimiz kapalı ortamların havalandırılması için kullanılmaktadır. Bu klima santrallerinin kullanımında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır, onlar ise şu şekildedir;

  • Bu sistemin içine çeşitli parçacıklar ve mikroorganizmalar kesinlikle girmemelidir.
  • Mikroorganizmaların bu ürün içinde oluşmasına kesinlikle izin verilmemelidir ve bu sebeple temizliği her zaman yapılmalıdır.
  • Periyodik olarak temizliği, bakımı yapılmalı ve buna azami ölçüde dikkat edilmelidir.

Hijyenik klima santrali nerelerde kullanılır?

Bu cihazlar daha çok kapalı havuzlarda, SPA merkezlerinde, hastane ameliyathanelerinde, laboratuvarlarda, müzelerde, ilaç üretim tesislerinde ve gıda üretim tesisleri gibi yerlerde kullanılmaktadır.

klima santralleri nedir ve nasil calisir 1

Konfor amaçlı klima santrali

Konfor amaçlı kullanılan bu cihazlar insanların yaşam alanlarında ihtiyacı olduğu taze havayı temin etmek için kullanıma uygun cihazlardır. Bu bağlamda bu klima santralleri ortamda bulunan sığınak havalandırma, havuz nem alma santralleri ve konfor şartlandırma santralleri olarak kullanılır.

https://fitateknik.com/

Fita Teknikİletişim Adresi
Şenlikköy Mah., Florya Caddesi, Florya Konakları B Blok No:63 Daire:3 Bakırköy/ İstanbul
Silivri Fabrika Adres: Fener Mah. Gökun Cad No 39 34582 Silivri, İstanbul
KonumBize nerden ulaşabilirsiniz ?
https://fitateknik.com/wp-content/uploads/2019/04/img-footer-map.png
Fita TeknikBizi Takip Edin
Bizleri sosyal medya adreslerimizden takip edebilirsiniz.
Fita Teknikİletişim
Silivri Fabrika Adres: Fener Mah. Gökun Cad No 39 34582 Silivri, İstanbul
KonumBize nereden ulaşabilirsiniz ?
https://fitateknik.com/wp-content/uploads/2019/04/img-footer-map.png
Fita TeknikBizi Takip Edin
Bizleri sosyal medya adreslerimizden takip edebilirsiniz.

Copyright © 2022 – Fita Teknik All rights reserved.

Copyright © 2022 – Fita TeknikAll rights reserved.