Havalandırma Yangın Damperi ve Duman Damperleri

Havalandırma Yangın Damperi

Yangın damperi diğer bir adıyla duman damperi hakkında ayrıntılı bilgi almak ve nerelerde ne amaçla kullanıldığını öğrenmek istiyorsanız yazımızı okumaya hemen başlayabilirsiniz.

Yangın Damperi Ne İşe Yarar?

Bina havalandırma otomasyonu ünitelerinden biri olan yangın damperi, ortamda oluşabilecek belirli bir sıcaklık artışı durumlarında ortaya çıkan dumanın binanın belirli bir alanına toplanmasını veya belirli bir bölümüne yayılmasını engellemekle görevli sistemlerdir.

Kısaca izah etmek gerekirse bu damperin görevi havalandırma sistemlerinde, yangın bölgesinin diğer ortamlardan otomatik olarak izolasyonunu sağlar.

Yangın Damperi Nerelerde Kullanılır?

Normal şartlarda havalandırma maksadıyla açık kalması gereken havalandırma kanallarında, yangın sırasında kanalları otomatik kapatacak şekilde dizayn edilmiş yangın damperleri kullanılır.

Yangın Damperi Çeşitleri

Günümüzde sıklıkla kullanılan 4 çeşit yangın ve duman damperi bulunmaktadır.

    1.  Yangın damperi
    2.  Duman damperi
    3.  Tavan yangın damperi
    4.  Kombine yangın duman damperleri

Yangın ve Duman Damperi Sık Sorulan Sorular

Havalandırma sistemi yangın damperleri nedir?

Duman ve yangın damperleri kurulu havalandırma sistemleri içindeki havalandırma kanalları üzerinden, sıcaklık ve dumanın yayılımının önüne geçerek engelleyen güvenlik açısından da son derece önemli cihazlardır.

Havalandırma sistemleri içindeki bir diğer element olan duman kontrol damperleri sayesinde oluşabilecek duman kaçağı gibi durumların önüne geçerek dumanın duman tahliye sistemlerinde yönlendirilerek tahliye edilmesi için kullanılan ürünlerdir.

 

Motorlu Yangın Damperi Nasıl Çalışır?

Bu motorlu yangın damperi havalandırma kanallarında yangın ve duman bariyerlerinin geçtiği yerlerde, hem mevcut bu bariyerlerin yangın bütünlüğünü sağlamak ve hem de soğuk duman yayılımının önüne geçmek üzere kullanılır.

Motorlu yangın ve duman damperleri uluslararası akredite olan bağımsız kurumlar tarafından EN 1366-2 standartlarına göre test edilen ürünlerdir.

Motorlu yangın damperi çalışma prensibi şu şekildedir; bu damper çeşidi aksi belirtilmediği sürece enerji sahibiyken açık pozisyonda olacaktır. Mevcut enerjinin kesilmesi durumunda ya da 72ºC ‘ye ayarlı olan elektro-termal sigortasının atması sonucunda yay kısmında bir geri dönüş olur ve bu sayede damper kapalı pozisyona geçerek havanın akış yönünden bağımsız bir şekilde çalışmaya devam edecektir.

 

Sigortalı Yangın Damperi Nedir?

Sigortalı yangın damperi ürününün en önemli vazifesi olabilecek ateş ve akabinde dumanın diğer bölümlere yayılmasını engellemektir. Söz konusu damper, bu özelliği ile havalandırma sistemlerinde kullanılmak üzere tasarlanmış havalandırma ekipmanıdır.

72ºC sigortalı ya da motorlu bir şekilde üretilen sigortalı yangın damperinin ateşe karşı dayanıklı özelliği bulunmaktadır. Ateşe karşı en az 120 dakika kadar bir süre dayanır.

 

Hava Damperi Nedir Hava Damperi Ne İşe Yarar?

Hava damperi ürünleri, klima havalandırma ‘ki havalandırma iklimlendirme olarak da bilinir’ ve ısıtma uygulamalarında kullanılması için tasarlanmış damper çeşitleridir.

Hava damperi ürünlerinin kullanım amaçları, üfleme ve emiş kanallarında hava miktarı ayarları ve hava basıncı kontrolüdür. En önemli özelliklerinin arasında damper kasaları eğer açık pozisyonda ise minimum basınç kaybı oluşturacak bir şekilde dizayn edilmesi yer almaktadır.

 

havalandırma yangın damperi, yangın ve duman damperi

 

Havalandırma Yangın Damperi Hakkında

Yangın damperleri genel itibari ile yangına dayanıklılık dereceleri oldukça yüksek olup duvar ve döşemeler aracılığı ile bu kanal sisteminin içinde mevcut yangının yayılmasını önlemek için geliştirilen bu ürünler ısıtma, havalandırma ve iklimlendirme ‘HVAC’ kanallarında kullanılan pasif yangın koruma sistemidir.

Eğer ortamdaki mevcut sıcaklıkta bir hareketlenme ve bir artış meydana gelirse yangın damperi hemen otomatik olarak kapanır.

Buna mukabil ortam sıcaklığından daha yüksek sıcaklıklarda eriyen bir yapıda olmasına rağmen yangının varlığını henüz daha başlangıçta gösterecek kadar düşük olan durumlarda, sistemde var olan termal eleman tarafından yayların damper kanatlarını kapatmasına izin veren bir etkinleştirilir özelliği bulunmaktadır.

Öte yandan yangın damperi kanatlarının otomatik olarak kapanması için damperden uzaktaki bir konumda konuşlandırılan detektörlerin yardımı ile bir yangın alarm sisteminden elektrik sinyali alınabilir. Bu şekilde gelen sinyale göre kanatlar kapanabilir. Ayrıca binadaki diğer alanlarda ya da HVAC kanal sisteminde ısı veya duman algılandığını gösterebilir.

havalandırma yangın damperi, yangın ve duman damperi

 

Yangın duvarı nedir ve nasıl olmalıdır?

Kendini taşıyabilme özelliğine sahip olan ve her iki yanındaki yapı çökse bile desteksiz bir şekilde ayakta duracak şekilde tasarlanarak yapılmış olan yangına dayanıklı duvarlara yangın duvarı adı verilmektedir.

Söz konusu yapının duvarı fazlası ile çok yüksek ise kendisine dik açı olarak yaslanan destek duvarı ile güçlendirilmiş olmalıdır.

havalandırma yangın damperi, yangın ve duman damperi
zıt kanatlı menfez damperi

FİTA Teknik Ailesi olarak iklimlendirme sistemleri, yangın damperi, duman damperi ve havalandırma ile ilgili her konuda destek sağlıyoruz. Destek ve danışmanlık için bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz. https://fitateknik.com/iletisim/

Fita Teknikİletişim Adresi
Şenlikköy Mah., Florya Caddesi, Florya Konakları B Blok No:63 Daire:3 Bakırköy/ İstanbul
Silivri Fabrika Adres: Fener Mah. Gökun Cad No 39 34582 Silivri, İstanbul
KonumBize nerden ulaşabilirsiniz ?
https://fitateknik.com/wp-content/uploads/2019/04/img-footer-map.png
Fita TeknikBizi Takip Edin
Bizleri sosyal medya adreslerimizden takip edebilirsiniz.
Fita Teknikİletişim
Silivri Fabrika Adres: Fener Mah. Gökun Cad No 39 34582 Silivri, İstanbul
KonumBize nereden ulaşabilirsiniz ?
https://fitateknik.com/wp-content/uploads/2019/04/img-footer-map.png
Fita TeknikBizi Takip Edin
Bizleri sosyal medya adreslerimizden takip edebilirsiniz.

Copyright © 2022 – Fita Teknik All rights reserved.

Copyright © 2022 – Fita TeknikAll rights reserved.